«Flere kommuner med psykiske helsetilbud for eldre». Slik lød den klare bestillingen da Stortinget vedtok eldrereformen «Leve hele livet».
«Eldres behov for psykiske helsetjenester er sterkt underkommunisert.»
Opptak av foredrag med Sissel Gran. Gran reflekterer over viktige spørsmål knyttet til aldring. Opptaket er fra Litteraturhuset i Oslo 22. mars.
Ingen trenger fortelle ordføreren i Lørenskog at det lønner seg med psykolog i kommunen. Hun har erfart det i eget lokalsamfunn. − Folkehelsearbeid er en suksessfaktor, mener hun.
Økt utdanning og bekjempelse av aldersstereotyper kan bedre eldres psykiske helse, viser årets første utgave av Tidsskrift for Norsk psykologforening.
– Ønsker psykologer å yte tjenester som samfunnet etterspør, er høy kompetanse på eldre og psykisk helse noe av det viktigste vi kan tilby.
Tydeligere har neppe beskjeden gått til helsemyndighetene: «Vi trenger noen å snakke med når vi sliter psykisk, ikke gi oss piller!»
Tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i kommunen er ikke god nok. Folk vil ha terapi fremfor piller.
– Avanserte medisinske undersøkelser har ikke overflødiggjort nevropsykologisk metodikk i arbeidet for å avdekke tidlige tegn på demens.
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten skal oppsummere forskning på effekter av ikke-medikamentell behandling av personer med demens, blant annet psykologiske tiltak.
Bent Høie
Regjeringen vil modernisere kommunehelsetjenesten og møte befolkningens behov ved å gjøre det like naturlig å ansette psykologer, sykepleiere og fysioterapeuter, som leger.
Hvorfor er eldrepsykologi så viktig, og hvilke muligheter gir feltet for psykologer? Vi spurte tre av deltakerne på fordypningsprogrammet i eldrepsykologi i 2014.
Marianne Løvstad.
Flere nevropsykologer i psykisk helsevern. Slik lyder ett av ønskene til lederen i Norsk nevropsykologisk forening (NNF), Marianne Løvstad, i forbindelse med at foreningen i slutten av november avholdt sitt årsmøte og faglig konferanse.
– Årets TV-aksjon gir en kjærkommen anledning til å skape større åpenhet om demens, en sykdom som rammer stadig flere av oss. Åpenhet er en forutsetning for å kunne komme tidlig inn med riktig hjelp, sier Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard.
Ved hjelp av en ny veileder vil Helsedirektoratet bidra til å utjevne ulikheter i tilbudet til eldre med psykiske helseproblemer. Psykologforeningen hilser veilederen velkommen, men foreslår forbedringspunkter.
Linn-Heidi Lunde
Midt i strømmen av dystre demensprognoser og Dagbladets rutinemessige oppslag om Alzheimer som venter med tåkekrona si der fremme, vil psykolog Linn-Heidi Lunde overbevise oss om at aldring er mer enn forfall. Månedens hedersgjest er aktuell med den aldersoptimistiske boka "Alder ingen hindring".
Vi blir dobbelt så mange mennesker med demens frem mot 2040, varsler Helsedirektoratet. Psykologspesialist Clas Hirsch ved Utredningsenhet for hukommelsessvikt og alderspsykiatri ved sykehuset i Vestfold, mener utviklingen forutsetter et større innslag av psykologkompetanse i førstelinjen.
Budskapet er ikke til å misforstå når tre samfunnspsykologer er premiereklare med bok om mulighetene for kommuner som tar psykisk helsearbeid på alvor: Vi bruker for mange ressurser på å behandle fremfor å forebygge psykiske lidelser.
Kristin Clemet. Foto: A.O. Hageberg
Hva vil være rammen for valg av nytt hovedsatsings-område i Norsk Psykologforening? Hvilke hull har samfunnet behov for å fylle? 12 måneder før nytt satsingsområde skal avgjøres på landsmøtet, inviterte foreningen sine sentrale og lokale ledere til å tenke høyt og grenseløst.
« Forrige | 1 | 2 | Neste »
Jus- og arbeidslivsavdelingen har telefontid kl. 12.15–15.00 mandag til fredag.
Ring 23 10 31 30
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.